ANTALYA - KORKUTELİ / AVDAN KÖYÜ YARDIMLAŞMA DAYANIŞMA ve KÜLTÜR DERNEĞİ, diğer bir ifade ile AVDANLILAR DERNEĞİ. Daha kurulalı henüz 3 yıl olmasına rağmen bu kadar kısa zamanda gördüğü iş çok büyük. Derneğimizin adından da anlaşılacağı üzere bir çok amacı vardır.
Bu amaçları dernek tüzüğünün 2.maddesinde “ Derneğin üyeleri ve yöre halkının; sosyal, ekonomik, kültürel ihtiyaçlarını karşılamak ve bu hususlarda faaliyet göstermektir “ şeklinde yer almıştır. Bu amaçlarına ulaşabilmek içinde ise yapacak olduğu faaliyetler tüzüğün 3. maddesinde belirtilmiştir. Bu, tüzüğün en uzun maddesidir.
Derneğimiz; bu zamana kadar yardımlaşma, dayanışma ve kültür alanlarında birçok faaliyetlerde bulunmuştur. Burada kısaca bahsetmek gerekirse, köyde ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine Ramazan Paketleri ( sahurluk ve iftarlık gıda maddeleri ) dağıtmak, maddi durumu zayıf olan aileler için yardım toplamak ve dernek imkanları ölçüsünde yardım etmek, köy ilkokulunun sobalarını yenilemek, yine okula projektör ( tepegöz ) almak, tanışma ve kaynaşma için dernek merkezinde haftasonu toplantıları, Antalya'da Avdanlılar Geceleri düzenlemek, yine tanışma ve kaynaşmanın yanında ayrıca eğlenmek için de köyde Avdanlılar Şenlikleri düzenlemek, Kızılay' a kan bağışında bulunmak, bu etkinlikler yolu ile bu etkinliklerin görsel ve yazılı basında yer alması sureti ile köyümüzün tanıtımını yapmak ve kültürünü yaymak, “ www.avdan.org “ adlı web sayfası ile dünyanın her yerinden bütün köylülerimizin ve ilgilenenlerin köyümüz ve derneğimiz hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak gibi sayamadığım daha bir çok faaliyetler ...
Köyümüz, dışarı göç veren bir köydür. Bu sezonluk ve yerleşik olarak iki çeşittir. Başta, Korkuteli ve Antalya olmak üzere Kumluca, Finike, Serik ve diğer il ve ilçelerde birçok Avdanlı bulunmaktadır. Buralardaki köylülerimiz, başta turizm ve seracılık olmak üzere daha çok tarımla uğraşmaktadırlar.
Avdanlıları da kategorize etmek gerekirse, 3' e ayırmak gerekir.
1- Avdan köyünde doğup, halen Avdan köyünde yaşayanlar...
2- Avdan köyünde doğup, belli bir süre sonra Avdan köyünden taşınanlar...
3- Avdan köyünde ne doğmuş ne de yaşamış, ancak atadan Avdanlı olanlar...
Benim, 2. gruba girmem gerekir. Çünkü; köyde doğmuşum ve 2 yaşında köyden ayrılmışım. Ancak, köyle ilgili hiçbir geçmişim, hatırladığım birşey ve hatıram yok. Bu durumda benim 3. gruba dahil edilmem daha doğru olur. Köyle ilgili hiçbir anım olmasa da, sağolsun anne ve babam devamlı köy günlerini ve anılarını anlatırlar. Bizler de can kulağı ile dinleriz. O zamanlardaki dostluklar, yardımlaşmalar, köy meseleleri, yaşanan olaylar, çekilen rezillikler... Ben hep derim onlara “ siz çağ değil, çağlar atlamışsınız “ nereden nereye ...
Benim gibi, 3. gruba giren Avdanlılar için bu dernek daha faydalı oldu. Avdanlı olduğumuzu daha somut olarak görebildik ve yaşayabilmekteyiz. Şu anda tanıdığım Avdanlı hemşerilerimin belki de % 70' ini dernekten sonra tanımışımdır. Tabi, onlarda beni. Yukarıda belirttiğim etkinlikler sayesinde bütün Avdanlılar birbirini tanıdı ve artık birbirini arar - sorar, davetlerine ve özel günlerine katılır oldu. Zaten, bizim köyümüzün ve köylümüzün en büyük özelliği de birbirini tutması değil mi ? Buna da derneğin katkısı çok büyük oldu. Tabi ki, bu derneğimizin faydalarından sadece birisi ... diğerlerini de hep beraber görüyor ve yaşıyoruz.