Hdemir genclik
A
hh! Gençliğim ahh! Geçmişe, gençliğe duyulan özlemi ifade eden ve biraz da pişmalık  içeren bu cümleyi dedesinden defalarca işitmişti. Birgün merakına yenilerek dedesine  sordu.

   -Dede  gençlik yıllarına çok mu özlem duyuyorsun?

   - Evet evladım evet. Özlemekten de öte o yıllar adeta  burnumda tütüyor. Bakma biz  unumuzu eleyip eleğimizi astık  ama sen daha ömrünün baharındasın,  taşı sıksan suyunu çıkarırsın. Gençlik başka bir şey evlat . Gençlik insanın içinde alev alev yanan bir volkan gibidir, içi kıpır kıpırdır. İnsan ömrünün en güzel, en eğlenceli ve en verimli olduğu dönemidir. Tabi benim gibi yaşlanıp elden ayaktan kesilince tabiri caizse sönmüş volkan olunca daha iyi anlarsın. Biraz pişmanlık biraz özlemle o güzel günlere dönmek istersin.

   -Şimdi o günlere ait en çok pişman olduğun şey ne? O günlere dönsen ne yapmak isterdin?

   - Sana, evlatlarıma torunlarıma daha iyi bir gelecek miras bırakmak için çalışırdım. Hem de hiç durmadan yorulduğumu bilmeden çalışırdım. Çünkü ele avuca sığmayan güç(gençlik) kullanılmayı, bir cevher(gençlik)işlenmeyi bekliyor.Bu gücü bu hazineyi zamanında değerlendirmedikten sonra pişman olmak sızlanmak hiçbir şey ifade etmez.

    Geleceğini teminat altına almak için demiri tavında döveceksin. Ömrünün hazanı (yaşlılık)  gelince ağustos böceği gibi kapı kapı  dolaşmamak için gençliğinde karınca misali çalışacaksın. Bitmek tükenmek bilmeyen gücünü kudretini aklınla harmanlayasın ki hasat zamanı anbarın dolsun.Peygamber Efendimiz’in de hadis-i şeriflerinde belirttiği gibi yaşlılık gelmeden gençliğinin kıymetini bil. Ömrünün son demlerinde hayatının muhasebesini yaptığın zaman elinde sadece pişmanlıklar keşkeler  kalmaması  için hayat anbarını tecrübeyle,  emekle  ve alın teriyle doldurmasın. Demem o ki evlat : “Gençken taş taşı, ihtiyarken ye aşı…”

Bültene Abone Ol